Virtuaalisten yhteisöjen käytön vaikutus virtuaalisten identiteettien tunnistamiseen - Koivusaari, Juho (2009)
Identiteetti, yhteisöt sekä asiantuntijuus nousevat esille uudelleen internetin palvelujen kehittymisen myötä. Yhteisöissä olevat käyttäjät ovat hyvin erilaisia kokemuksen ja taitojen puolesta. Yksi näistä taidoista on virtuaalisten identiteettien tunnistaminen. Tutkimuksen ensimmäisen koeosuuden tarkoituksena on selvittää millainen yhteys aiempien virtuaalisten yhteisöjen käyttämisen määrällä on virtuaalisten identiteettien tunnistamiseen virtuaalisissa yhteisöissä. Tutkimuksen toisen koeosuuden tarkoituksena on selvittää mihin tekijöihin virtuaalisen identiteetin tunnistaminen perustuu, mihin asioihin virtuaalisen identiteetin tunnistamisessa kiinnitetään huomiota ja millaisia hyötyjä aiemmasta virtuaalisten yhteisöjen käyttämisestä on virtuaalisen identiteetin tunnistamistilanteessa. Tutkimustulokset osoittivat, että virtuaalisten yhteisöjen käytön määrä vaikutti vain lievästi virtuaalisen identiteetin tunnistamistarkkuuteen. Tutkimuksessa havaittiin joidenkin tunnistetietojen olevan tunnistamisen kannalta tärkeämpiä kuin toisten, tunnistamisessa huomio kiinnittyy erityisesti tunnistetietojen lisäksi viestien rakenteeseen ja sisältöön. Lisäksi löydettiin asioita, jotka ovat virtuaalisten yhteisöjen aiemman käytön takia hyödyllisiä tunnistamistilanteessa.