Koulutusvalintojen taustavaikuttimien huomioon ottaminen ohjauksessa - Rämö, Tuomas (2010)
Tutkielmassa paneudutaan yksilön mielikuvien ja mielipiteiden kautta tapahtuvaan koulutusvalintaan. Ihmisellä on ainutlaatuisia kokemuksia, jotka vaikuttavat eri tavoin. Mistä syy valinnalle syntyy? Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa elämäntarina. Toimintaan on jokin syy, se voi olla rationaalinen tai irrationaalinen, mutta todennäköisesti jotkut taustatekijät vaikuttavat siihen, että henkilö toimii juuri tietyllä tavalla. Yksilöllistä elämäntarinaa ja taustaa vasten voi ymmärtää ihmistä helpommin ja auttaa häntä siinä todellisuudessa, jossa hän elää. Nämä seikat ovat arkipäivää ohjaajan työssä. Tutkielmassa tarkastellaan sosioekonomisia lähtökohtia sekä joitain psykologisesti ohjaajan kannalta mielenkiintoisia taustavaikuttimia. Oletuksena on, että ohjattava haluaa saada sellaisen tulevaisuudessa sellaisen aseman, kun hän itse toivoo. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella oppilaan taustan vaikutusta tulevaisuuden suunnitelmiin ja tehtyihin valintoihin sekä siitä kumpuavaa ohjauskeskustelua. Kysymyksessä ovat tilanteet, joiden pohtiminen ja esittely auttaisivat ohjaajia käsittelemään niitä.