Konkurssin jälkeen uudelleen yrittäjäksi : yrittäjäuran jatkumiseen vaikuttavat yrittäjään liittyvät tekijät - Viljanen, Tea (2010)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin yrittäjään liittyviä tekijöitä, jotka vaikuttavat yrittäjäuran jatkumiseen konkurssin jälkeen. Ensisijaisena kiinnostuksena oli ymmärtää yrittäjän suhtautumista, ajattelutapaa ja asennoitumista sekä näiden vaikutusta jatkamispäätökseen. Taustan ilmiön tutkimiselle muodosti ymmärrys yrittäjyydestä epävarmuustekijöitä sisältävänä ja tilannetekijöistä riippuvana prosessina (mm. Bygrave 1994; Timmons & Spinelli 2004) sekä kokemukseen perustuvana elämänmittaisena oppimisprosessina (mm. Ronstadt 1988; Politis 2005 ja Ucbasaran ym.2006). Teoreettinen viitekehys muodostui tapayrittäjyyttä (mm. Huovinen 2007), yrittäjän toimintaa ohjaavia yksilöllisiä ominaisuuksia ja yrittäjäidentiteettiä käsittelevistä tutkimuksista (mm. Hytti 2002,2003 ja Lampela-Kivistö 2000). Viitekehykseen kuuluivat lisäksi epäonnistumista, epäonnistumiseen suhtautumista ja epäonnistumisesta oppimista (mm. Luthans ym. 2004; Envick 2004; Shepherd 2003; Cardon ja McGrath 1999) koskevat tutkimukset. Keskeisiä olivat lisäksi keskustelut yrittäjyysasenteista (mm. Kanniainen 2003; Hyytinen ja Pajarinen 2005) sekä yrittäjyysasenteiden ja konkurssipolitiikan vaikutuksista konkurssin tehneen yrittäjän yrittäjäuran jatkumiseen (Karkia 2003). Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena teemahaastattelun keinoin. Tunnusmerkit, joiden perusteella tutkimuskohteet valikoituivat, olivat yrittäjäuran jatkuminen konkurssin jälkeen ja omistajayrittäjyys pienyrityskontekstissa. Aineisto koostui kahden yrittäjän haastatteluista. Aineiston perusteella voidaan todeta, että menetysten laajuus ja epäonnistumisesta kulunut aika vaikuttavat konkurssikoke-mukseen suhtautumiseen. Suhteellisen suuretkaan taloudelliset menetykset eivät välttämättä vaikuta yrittäjäuran jatkumiseen kielteisesti. Henkilökohtaisilla ja sosiaalisilla menetyksillä on asian kannalta enemmän merkitystä. Yrittäjäuran jatkuminen edellyttää hyväksyvää suhtautumista konkurssikokemukseen ja sen seurauksiin. Yrittäjäuran jatkuminen ei sen sijaan välttämättä edellytä vahvaa yrittäjäidentiteettiä. Konkurssin jälkeistä yrittäjäuraa jatkavan henkilön identiteetti voi olla määrittynyt myös ammatin ja työnteon kautta. Yrittäjäura voi jatkua hyvin erilaisten yrittäjyyteen kannustavien veto- tai työntötekijöiden vaikutuksesta. Yrittäjyysintentioiden ja yrittäjäidentiteetin vahvuus vaikuttavat siihen, kuinka tavoiteltavaa toimintaa konkurssin jälkeinen yrittäjyys on esimerkiksi suhteessa palkkatyöhön, sekä siihen kuinka paljon henkilö on valmis ratkaisemaan konkurssin jälkeisen yrittäjäuran jatkumista vaikeuttavia tekijöitä, kuten esimerkiksi rahoitukseen liittyviä ongelmia.