La liberté de la femme dans cinq œuvres de Calixthe Beyala - Kuosmanen, Vanamo (2010)
Calixthe Beyala on kamerunilainen nykykirjailija, jonka teosten keskeisimpiä teemoja on naisen, etenkin afrikkalaisen naisen, asema yhteiskunnassa. Afrikka on yksi alikehittyneimmistä maanosista ja afrikkalaisten naisten asema on erittäin ongelmallinen. Usein ajatellaan, että afrikkalaisten naisten asema ja vapaus on hyvin rajoitettua, ja he ovat alistettuja yhteiskunnan, perheidensä ja aviomiestensä vaatimusten alle. Beyala teokset ovat sisällöllisesti ja kielellisesti hyvin rikkaita ja vaikka hänen kirjoissaan on alistettuja naisia ilman vapauksia ja oikeuksia, hän kuvaa myös vahvoja ja itsenäisiä naisia. Tutkimukseni tavoitteena on esittää kielelliset keinot, joita Beyala käyttää kuvatakseen naisten vapautta. Näihin kielellisiin keinoihin kuuluvat kielellinen tyyli, teosten sisältö sekä sanasto. Tavoitteena on saada tietää, miten naisen asema on kuvattu teoksissa ja miten Beyala näkee afrikkalaisen naiskuvan; pitääkö stereotypiat alistetuista ja heikoista afrikkalaisnaisista paikkansa, vai onko olemassa myös naisia, jotka ovat vahvoja ja itsenäisiä? Päästäkseni tähän tavoitteeseen, tutkin tarkemmin kolmea teemaa, joita ovat seksuaalisuus, äitiys sekä alistaminen. Valitsin nämä teemat, koska Beyalan teoksissa vapaus on vahvasti sidoksissa näihin kolmeen teemaan. Valitsemani korpus sisältää viisi Beyalan kirjaa: C’est le soleil qui m’a brûlée, Le petit prince de Belleville, Les honneurs perdus, Femme nue femme noire sekä La plantation. Nämä viisi kirjaa ilmentävät hyvin teemoja, jotka ovat tutkimuksen kohteena. Samoista teemoista huolimatta kirjat ovat hyvin erilaisia: tarinat ja henkilöhahmot ovat hyvinkin erilaiset, jolloin tutkimukseen saadaan erilaisia näkökulmia. Metodina käytän esimerkkejä kirjoista sekä vertaan kirjoja keskenään ja otan esimerkkejä sanastosta sekä toistuvista aiheista.