Miten tää muka mittaa musikaalisuutta? : vertaileva tutkimus Kai Karman musikaalisuustestistä ja jäljittelyyn perustuvasta musikaalisuustestistä - Kolehmainen, Tiina (2010)
Tutkielman ja sen yhteydessä toteutetun tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko erityylisten Kai Karman musikaalisuustestin ja jäljittelyyn perustuvan musikaalisuustestin välillä havaittavissa korrelaatiota. Kiinnostus aiheeseen perustuu omiin ja opiskelijakollegoiden kokemuksiin pääsykoetilanteista ja niiden yhteydessä pidettävistä musikaalisuustesteistä. Tutkielman yhteydessä toteutettiin määrällinen tutkimus, jossa lukion toista vuosikurssia käyvä musiikinryhmä osallistui Karman musikaalisuustestiin, ja heistä yhdeksän vapaaehtoista osallistui myös jäljittelyyn perustuvaan musikaalisuustestiin. Molempiin testeihin osallistuneiden kokelaiden tuloksista kävi ilmi, että Karman musikaalisuustestin ja jäljittelytestin välillä on havaittavissa tilastollisesti merkitsevä (p = 0,02) positiivinen korrelaatio (Pearsonin korrelaatiokerroin 0,879). Samat henkilöt siis menestyivät molemmissa testeissä. Tutkimuksessa käytetty jäljittelyyn perustuva musikaalisuustesti suunniteltiin osana tutkielmaa. Se sisältää yksittäisten sävelten, intervallien, kolmisointujen, melodiapätkien ja rytmien toistoa. Testi on tutkielman liitteenä.