Varkaita vai hakkereita? : systeemiteoreettinen analyysi piraattiliikkeestä - Salmela, Aarne (2010)
Tutkimus selvittää, kuinka piraattiliike rakentuu sosiaalisena järjestelmänä. Tarkoituksena on soveltaa systeemiteoriaa internet-pohjaisen liikkeen tarkasteluun. Menetelmänä on luhmannilainen analyyttinen strategia ja sisällönanalyysi. Aineistona on Piraattipuolueen blogi ja Piraattiliiton sivuillaan julkaisemat artikkelit. Tuloksena esitän, miten liike kyseenalaistaa piratismin merkityssisällön, rakentaa sen uusiksi hakkerikulttuurin arvoja muistuttavalla tavalla ja sitten konstruoi itsensä ja yhteiskunnan vapauden, yksityisyyden ja valvonnan teemojen mukaisesti. Liike havainnoi yhteiskunnan ristiriitoja teemojensa mukaan ja yrittää saada ne tulemaan ymmärretyksi ja huomioiduksi yhteiskunnan osajärjestelmissä, samalla edistäen omaa jatkuvuuttaan. Tulokset tukevat teoreettisia käsityksiä konfliktien ja liikkeiden synnystä. Toisaalta voidaan tehdä ero liikkeen itsensä ja sen teemojen jatkuvuuden välille.