Tekstinlouhinta semanttisen webin metatietojen tuottamisessa - Koivunen, Juuso (2010)
Koivunen, Juuso Oskari Tekstinlouhinta semanttisen webin metatietojen tuottamisessa / Juuso Koivunen Jyväskylä: Jyväskylän Yliopisto, 2010. 26s. Kandidaatintutkielma Tässä tutkielmassa selvitetään kirjallisuuskatsauksen avulla tekstinlouhintajär-jestelmien toimintaa ja mitä haasteita ne kohtaavat. Aineistona on pääasiassa 2000 -luvulla julkaistuja tieteellisiä artikkeleita, konferenssijulkaisuja ja teknis-ten standardien dokumentaatioita. Aihetta on tutkittu huomattavasti, sillä tuo-reita lähteitä löytyy paljon. Semanttisen webin kehityksen ja yleistymisen myötä metatietojen automaatti-nen tuottaminen on ajankohtainen tutkimusalue. Semanttisessa webissä tar-peelliset metatiedot on luotu aiemmin manuaalisesti, mikä on hidasta ja kallista. Metatietojen tehokas tuottaminen vaati järjestelmiä, jotka pystyvät automaatti-sesti analysoimaan luonnollisella kielellä kirjoitettua tekstiä, keräämään siitä tietoa ja tallentamaan tämän tiedon tietokantoihin. Näiden tietokantojen avulla voidaan tuottaa palveluita, jotka eivät olisi muuten mahdollisia. Tutkielman lopputuloksena on, että parhaat tekstinlouhintajärjestelmät ovat jo toimivia oh-jelmistoja, mutta vaativat vielä kehitystyötä tullakseen entistä käyttökelpoi-semmiksi järjestelmiksi.