Maailmankatsomusten rakentaminen ja arviointi sekä älykkäät systeemit -maailmankatsomus - Virtala, Mikko (2009)
Tutkielman tavoitteena on muodostaa mahdollisimman hyvä maailmankatsomus. Tätä varten määritellään maailmankatsomuksen käsite, esitetään syitä miksi maailmankatsomuksia tarvitaan, esitetään kuinka maailmankatsomuksia rakennetaan, ja kuinka maailmankatsomuksia arvioidaan. Tämän jälkeen esitetään mahdollisimman hyvä maailmankatsomus. Maailmankatsomus on kokonaiskäsitys sen omaajan ympäristöstä, tavoitteista ja keinoista tavoitteiden saavuttamiseksi. Jokaisella elävällä oliolla - ja joillakin elottomilla kuten roboteilla - on maailmankatsomus, vähintään implisiittisenä ja tiedostamattomana. Tässä mielessä maailmankatsomus on niille välttämätön; ilman sitä ne eivät voisi toimia. Ihmiset voivat rakentaa, arvioida ja muuttaa tai vaihtaa maailmankatsomuksiaan. Ihmisillä on sekä tarve, että mahdollisuus valita parempi maailmankatsomus. Esitän kriteeristön, joiden avulla niitä voidaan arvioida, vertailla ja asettaa paremmuusjärjestykseen lähinnä Vidalin (2007) ja Apostelin ja kumppaneiden (2007) pohjalta. Nykyään on tarjolla erilaisia maailmankatsomuksia, tieteellisiä, uskonnollisia ja metafyysisiä, joista toiset vievät ääritapauksissa ihmiset ja ihmiskunnan tuhoon ja toiset menestykseen. Esitän ehdotuksen nykyiseksi maailmankatsomukseksi ihmisille. Tämä älykkäät systeemit -maailmankatsomus suureksi osaksi perustuu Walter Fritzin (2007) kirjassaan Intelligent systems and their societies esittämiin ajatuksiin. Pidän sitä hyvänä ehdokkaana maailmankatsomusten arviointikriteerien valossa. Se sisältää maailmankatsomusten välttämättömät osat, on yksinkertainen, lyhyt, sisäisesti ja ulkoisesti koherentti sekä kehityskelpoinen ja muokattavissa.