Fyysinen aktiivisuus ja siihen yhteydessä olevat tekijät 3-8-vuotiailla lapsilla - Pirnes, Katariina (2010)
Tutkimuksessa selvitettiin 3–8-vuotiaiden suomalaislasten fyysistä aktiivisuutta ja sitä, millaiset tekijät ovat yhteydessä lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Kriteerinä riittävälle fyysiselle aktiivisuudelle käytettiin varhaiskasvatuksen liikuntasuositusta ja fyysisen aktiivisuuden suositusta 7–18-vuotiaille. Minimisuositus on 2h päivässä hengästyttävää liikkumista. Yli kahden tunnin mittaisia istumisjaksoja tai ruutuaikaa tulee välttää. Tutkimus perustui sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän organisoimaan Lasten ja nuorten terveysseurannan kehittämishankkeeseen (LATE), vuosina 2007-08 10:n terveyskeskuksen lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon yksiköstä kerättyyn aineistoon. Otokseen oli poimittu kultakin yliopistosairaalan vastuualueelta yksi kaupunki ja yksi pienempi paikkakunta. Analyysissa olivat 3- ja 5-vuotiaat sekä 1. luokan oppilaat, 661 lasta. Fyysisen aktiivisuuden määrää kuvaaviin kysymyksiin vastasivat lasten vanhemmat.