Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton menestystekijät pk-yrityksissä - Korhonen, Jukka (2010)
Korhonen, Jukka Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Jukka Korhonen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010. 41 s. Kandidaatintutkielma Pienten ja keskisuurten yritysten toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönottoprojektit eroavat suurten yritysten käyttöönottoprojekteista merkittävästi. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan toiminnanohjausjärjestelmien sopivuutta pk-yrityksien liiketoimintaympäristöihin. Erityisesti keskitytään toiminnanohjausjärjestelmän implementointiin, ja siihen millä tekijöillä on merkitystä onnistuneessa järjestelmän implementoinnissa. Tutkielma on tyyliltään kirjallisuuskatsaus aiheeseen. Tutkielman tulosten mukaan toiminnanohjausjärjestelmien logiikka on suunniteltu suurten yritysten tarpeiden mukaan. Pk-yritysten on täten suhtauduttava huolella ja tarkkuudella järjestelmien implementointiin omat vahvuudet ja heikkoudet huomioon ottaen onnistuneen lopputuloksen aikaan saamiseksi. Pk-yrityksillä on kuitenkin havaittavissa monia ominaispiirteitä, jotka aiheuttavat haasteita toiminnanohjausjärjestelmien implementoinnissa. Yrityksen koko on yksi merkittävä tekijä. Pienellä yrityksellä työntekijöiden työtehtävät limittyvät voimakkaasti, joka tekee määrämuotoisten työtehtävien ja liiketoimintaprosessien havainnoinnin vaikeaksi. Suuriin yrityksiin nähden pk-yritykset tyypillisesti kärsivät resurssien niukkuudesta. Tämä ilmenee niin ajan, rahan kuin osaamisen puutteena, jotka vaikeuttavat toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönottoa ja projektien etenemistä. Tärkeimmiksi menestystekijöiksi implementoinnin onnistumiseksi pkyrityksissä on havaittavissa johdon tuki projektille, liiketoimintaprosessien kurissapito ja johdonmukaisuus projektin edetessä, implementointia tekevän tiimin koko ja projektin hallinta, järjestelmän modifiointi, sekä konsultoinnin pätevyys. Lopulta tärkeää on myös järjestelmän loppukäyttäjien koulutus. Näihin tekijöihin paneutumalla projektin onnistumisen todennäköisyys kasvaa.