Kansalaisten sähköinen asiointi viranomaistoiminnassa - haasteena digitaalinen kuilu - Rasmus, Anna-Mari (2010)
Rasmus, Anna-Mari Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Anna-Mari Rasmus Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009, 35 s. Kandidaatintutkielma Sähköinen asiointi on kasvanut yhdeksi suosituimmaksi palvelumuodoksi kansalaisten ja viranomaisten välisessä asioinnissa. Koska kyseessä on koko kansalle suunniteltu asiointitapa, sen kehittämiseen liittyy myös paljon haasteita. Tässä tutkielmassa keskitytään tarkastelemaan sähköistä asiointia viranomaistoiminnassa sekä sen kohtaamia haasteita digitaalisen kuilun näkökulmasta. Koska sähköinen asiointi on laaja käsite, tässä se on rajattu käsittämään kansalaisille tarjotut palvelut. Tutkielmassa tarkastellaan sähköisen asioinnin nykytilannetta yleistyneisyyden ja palvelutarjonnan kannalta sekä käsitellään haasteiden vaikutusta sähköisen asioinnin yleistymiseen. Lopuksi tarkastellaan sähköisen asioinnin eli sähköisten palvelujen tulevaisuudennäkymiä perustuen palveluiden kehittämisen ja haasteiden välisiin suhteisiin. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka pohjautuu aiemmin tehtyihin tutkimuksiin sekä Suomen julkishallinnon tuottamiin raportteihin. Tutkimustuloksena esitetään digitaaliseen syrjäytymiseen eniten vaikuttavat tekijät, jotka ovat kansalaisten eriarvoinen asema Internet-yhteyksien ja laitteiden käytössä sekä kansalaisten jakautuminen osaaviin ja osaamattomiin teknologian käyttäjiin. Lisäksi todetaan palveluiden asiakaslähtöisyyden, saatavuuden sekä esteettömyyden parantamisen olevan merkittävässä asemassa digitaalisen kuilun pienentämisessä ja Suomen julkishallinnon sähköisen asioinnin kehittämisessä.