"Kotiteollisuus ansiotyönä ja kulttuuritehtävänä" : käsitehistoriallinen tutkielma kotiteollisuudesta - Kraatari, Eliza (2009)
Pro gradu -tutkielmassani perehdyn kotiteollisuuden historiaan käsitehistoriallisesta lähtökohdasta, joka perustuu Reinhart Koselleckin historiateoreettisiin kirjoituksiin. Analysoimalla käsitettä aate- ja mentaliteettihistoriallisia konteksteja vasten avaan kotiteollisuuden historiaa. Käsitteen aikasidosteisuutta pohtiessani hyödynnän Koselleckin kokemustilan, odotushorisontin ja temporaalisuuden käsitteitä. Tutkielman aineistona käytän komiteanmietintöjä, joissa on annettu määritelmiä kotiteollisuudesta sekä pohdittu kotiteollisuuden merkitystä yhteiskunnassa. Komiteanmietinnöistä nousevaa tietoa suhteutan Kotiteollisuus-lehdessä 1940–70-luvuilla julkaistuihin kirjoituksiin, joissa toistuu käsitteen historiallinen ja temaattinen kerrosteisuus.