UML:n keventäminen - Tillaeus, Ari (2009)
Tässä tutkielmassa tutkitaan UML:n keventämistä. Erilaiset keventämisehdotukset tähtäävät UML:n käytön ja oppimisen helpottamiseen (Brinkkemper, Rossi, 1996). Tutkielman tarkoitus on kirjallisuuskatsauksen avulla selvittää millaista kritiikkiä UML:n luonteesta ja käytöstä on esitetty. Toisena tarkoituksena on selvittää millaisia kevennysehdotuksia UML:ään on esitetty tehtäväksi. UML-kielen notaatio käydään läpi kokonaan helpottaen ymmärtämistä esimerkkien avulla. Kritiikkiä UML:n käytöstä ja luonteesta on esitetty monissa tutkimuksissa, joista esitetään tärkeimmät tutkielman kannalta. Keventämisehdotuksista olennaisimmat puretaan auki seuraavassa luvussa. Käsitellystä tutkimusmateriaalista etsitään yhtenäväisyyksiä ja näitä analysoidaan yhteenveto-luvussa. Tavoitteena on antaa kokonaiskuva UML:n keventämismahdollisuuksista ottaen huomioon järjestelmäkehityksen periaatteet.