Sopimusmallit ketterän lähestymistavan mukaisissa projekteissa - Jaakonaho, Kaisa (2009)
Jaakonaho, Kaisa Sopimusmallit ketterän lähestymistavan mukaisissa projekteissa/ Kaisa Jaakonaho Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009. 47 s. Kandidaatintutkielma Ketterien menetelmien hyödyistä puhutaan paljon kirjallisuudessa, mutta budjetointi ja sopimusmallin valinta on koettu niissä haastaviksi. Perinteiset sopimusmallit vaativat vaatimusmäärittelyn jäädyttämisen projektin alkuvaiheessa, vaikka ketterän lähestymistavan mukaisissa projekteissa vaatimukset voivat muuttua projektin aikana. Perinteisissä sopimusmalleissa riskit eivät jakaannu tasaisesti osapuolten välille, mikäli vaatimukset muuttuvat. Sopimuksen tulisi olla yritysten riskienhallinnan keino, mutta se voi myös häiritä asiakasyhteistyötä ja vähentää luottamusta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan perinteisesti ohjelmistoprojekteissa käytettyjä sopimusmalleja sekä arvioidaan niiden soveltuvuutta ketterän lähestymistavan mukaisiin projekteihin. Lisäksi pyritään löytämään kirjallisuudesta ketterän lähestymistavan mukaisiin projekteihin ehdotettuja vaihtoehtoisia sopimusmalleja sekä niistä saatuja kokemuksia. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että ketterän lähestymistavan mukaisiin projekteihin esitetyistä sopimusmalleista on saatu hyviä kokemuksia ja niillä on voitu luoda luottamusta, mutta myös perinteisiä ja asiakkaille entuudestaan tuttuja sopimusmalleja voidaan edelleen käyttää tietyissä tilanteissa.