Teaching foreign language to the elderly : teachers perceptions - Hiltunen, Taija (2009)
Väestön ikääntymisen myötä eläkeikäisten ihmisten rooli on noussut tärkeään asemaan myös vieraiden kielten oppimisessa ja opetuksessa. Ikääntyneitä oppijoita on kuitenkin tutkittu Suomessa vielä valitettavan vähän. Poikkeuksena mainittakoon Aino Jaatisen (2003) paljolti omaksi avukseen laatima tutkimus ikääntyneistä englannin oppijoista, jota on käytetty pohjakirjallisuutena myös tässä tutkielmassa. Tämän proseminaarityön päämääränä on ollut kartoittaa vieraiden kielten opettajien havaintoja iäkkäistä oppijoista sekä heidän mahdollisesti käyttämiä opetusmetodejaan. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla, johon vastasi kuusi opettajaa. Tutkimustulokset osoittivat, että opettajat olivat havainneet iäkkäissä oppijoissa erityispiirteitä, jotka he tavalla tai toisella ottivat huomioon myös omassa opetuksessaan. Tutkimustulokset tukivat Jaatisen tekemiä havaintoja iäkkäistä oppijoista, vaikka tutkimusnäkökulmat olivatkin hieman erilaiset. Yhteiskunnan tarpeiden ja aiheen tarjoamien mahdollisuuksien myötä oppiminen eläkeiässä tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös tulevaisuuden tutkimukselle.