Kommunikaation lajityypit eli genret - käsiteanalyysi - Tanskanen, Antti-Pekka (2009)
Tanskanen, Antti-Pekka Tietojärjestelmätieteen kandidaatin tutkielma / Antti-Pekka Tanskanen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009, 27 s. Kandidaatintutkielma Tämä tutkielma käsittelee kommunikaation genrejä. Ne ovat kommunikaation stereotyyppejä. Genre-teorian käsitteistö on epäselvä ja monitulkintainen, mutta se tarjoaa näkökulman organisaation toimintaan. Tutkielman tavoitteena on esitellä genre-teoria ja se mihin sitä käytetään. Itsessään sitä ei käytetä mihinkään. Tämä tutkimus ei käsittele genre-teoriaa käyttäviä menetelmiä, eikä kohteiden analyysimenetelmiin liittyvää tutkimusta. Koska genre-teorian käsitteistö on tarkoituksella epämääräinen, esitellään jokaisen käsitteen yhteydessä selkeyttäviä esimerkkejä, eikä yritetä rajata niitä väkisin. Jotkin niistä ovat poimittu tehdystä tutkimuksista ja jotkut itse keksittyjä. Menetelmänä on käytetty kirjallisuuskatsausta, jonka pohjalta on pyritty kokoamaan ristiriidaton esitys genre-teoriaa käyttävän tutkimuksen käsitteistä ja määritelty se. Keskeisenä tutkimustuloksena esitetään, että tutkijan tai tutkimusryhmän päätettäväksi jää paljon asioita. Tutkimus esittelee myös seikkoja, jotka perustelevat genrejen käyttöä ja hyötyjä kommunikatiivisessa tutkimuksessa. Vertailua muihin vastaaviin teorioihin ei tässä tutkielmassa tehdä.