Nopean painonpudotuksen vaikutukset kehon koostumukseen sekä neste- ja hormonitasapainoon kansallisen huipputason painijoilla - Sarkkinen, Pasi (2007)
Sarkkinen, Pasi 2007. Nopean painonpudotuksen vaikutukset kehon koostumukseen sekä neste- ja hormonitasapainoon kansallisen huipputason painijoilla. Liikuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto. Pro Gradu –tutkielma. Nopean ja suuren painonpudotuksen vaikutuksia urheilijan elimistöön on tutkittu verrattain vähän ja mahdollisia terveydellisiä riskejä ei ole juurikaan tiedostettu. Nopea painonpudotus on hyvin yleisesti käytetty menetelmä painoluokkalajeissa, kun normaalipaino ylittää kilpailusarjan. Painijoiden painon pudotus ala- ja keskisarjoissa on useimmiten 5-8 kg eli 8-12 % kehonpainosta. 18 tervettä suomalaista painijaa osallistui kreikkalais-roomalaisen tyylin SM-kilpailuihin (2004). Heidän kehon koostumus (DXA –menetelmä), kehon paino, eräät verimuuttujat (Hb, Hkr, Krea) sekä seerumin hormonitasot (testosteroni, LH, SHBG, IGF-1) mitattiin kolme viikkoa ennen kilpailua. Koehenkilöt alensivat painoaan 2 – 3 viikon ajan vähentämällä ravintoa ja nestettä, sekä hikoilemalla. Toinen vastaava mittaus tehtiin juuri ennen SM-kisojen punnitusta. Koehenkilöt punnittiin vielä seuraavana aamuna ennen kilpailun alkua, noin 15 tunnin vapaan neste- ja ravintotankkauksen jälkeen. Tutkittavien paino laski keskimäärin 5.7 ± 1.5 kg eli 8.2 ± 2.3 %. Suurin yksittäinen painonpudotus oli 8.3 kg ja suurin suhteellinen pudotus 12.0 %. Kehon rasvan määrä väheni nopean painonpudotuksen jälkeen keskimäärin 0.9 ± 0.4 kg (16.0 ± 6.9 %, p?0.001) ja rasvattoman kehon paino 4.8 ± 1.3 kg (7.9 ± 2.5 %). Rasvaprosentti laski 0.7 ± 0.5 %. Suoritettu painonpudotus ei vaikuttanut luuston massaan tai tiheyteen. Ensimmäisessä mittauksessa keskimääräinen paino oli 69.8 ± 7.1 kg, toisessa mittauksessa 64.2 ± 7.2 kg ja kolmannessa mittauksessa 68.3 ± 7.2 kg. Kehon paino nousi toisen ja kolmannen mittauksen välillä 4.1 ± 1.3 kg (6.0 ± 1.9 %). Hemoglobiinipitoisuus nousi 12.0 ± 8.6 g / l (7.8 ± 5.9 %, p?0.001), hematokriitti 4.9 ± 2.9 % (11.3± 6.8 %, p?0.001) ja kreatiniini 31 ± 21 ?mol / l (35 ± 23 %, p?0.001). Elektrolyyttipitoisuuksissa tapahtui myös tilastollisesti merkitseviä muutoksia, mutta viitearvojen rajoissa. Seerumin testosteronipitoisuus laski merkitsevästi 25.0 ± 9.5 nmol / l arvosta 9.7 ± 7.3 nmol / l arvoon (p ? 0.001). S-LH -pitoisuus laski 3.3 (±1.3) U / l arvosta 1.5 (± 1.2) U / l arvoon. Muutos oli myös tilastollisesti merkitsevä (54 ± 47 %, p?0.001). Sukupuolihormoneja sitovan proteiinin (SHBG) pitoisuus kasvoi tilastollisesti merkittävästi (p ? 0.001) 29.2 ± 7.9 nmol / l arvosta 40.8 ± 9.3 nmol / l arvoon. S-IGF-1 -pitoisuus nousi 231 ± 61 ng /ml arvosta 237 ± 82 ng / ml arvoon. Elimistössä tapahtui nopean painonpudotuksen seurauksena merkittäviä muutoksia sekä kehon koostumuksessa että hormonipitoisuuksissa. Kehon painon lasku johtui suurelta osin rasvattoman painon alenemisesta, joka puolestaan johtui suurelta osin nesteen menettämisestä. Selvä aleneminen tapahtui myös rasvakudoksen määrässä. Seerumin testosteronipitoisuuden laskua voidaan pitää vajaaeritystilan kaltaisena arvona.