ERP-järjestelmät - tulevaisuuden teknologiat ja kehityssuunnat - Ketola, Juhana (2009)
Ketola, Juhana Seppo Jaakko Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Juhana Ketola Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2008, 26 s. Kandidaatintutkielma Viime vuosisadan puolivälistä lähtien yrityksien toimitusketjua hallittiin vielä pitkälti paperisten dokumenttien avulla. MRP- ja MRP II -järjestelmien tulo 1960- ja 1970-luvuilla automatisoi useita materiaalihallinnon prosesseja. Vasta 1990-luvulla yleistyneet ERP-järjestelmät ovat muuttaneet radikaalisti liiketoimintaa tekniikkavetoisemmaksi. Nykypäivän ERP-järjestelmä toimii niin organisaation sisällä, kuin sen rajojen ulkopuolella. Organisaatiot kohtaavat useita haasteita järjestelmiä hankkiessaan ja käyttäessään. Tähän ongelmaan on pyritty vastaamaan tarjoamalla muun muassa sovelluspalveluiden vuokrausta ASP ja SaaS malleilla. Tässä tutkielmassa esitellään ERP-järjestelmä, sen määritelmä ja käyttötarkoitukset sekä toteuttamistavat. Tutkielmassa käsitellään tulevaisuuden osalta Post-ERP-käsitettä, SaaS (Software as a Service) mallia ja ASP (Application Service Provider) käsitettä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää miten ERP-järjestelmät voisivat kehittyä seuraavan 10 vuoden aikana. Tutkimuksessa selvitettiin malleja ja niiden käyttötapoja, sekä tulevaisuudessa esiin nousevia ilmiöitä ERP-järjestelmiin liittyen. Tutkimuksessa selviää, että sovellusvuokraus-palveluiden käyttäminen ERP-järjestelmissä on tulevaisuuden trendi. Uusien tekniikoiden hyväksi käyttö tarjoaa yrityksille kustannussäästöjä ja antaa joustavuutta muuttuvaan liiketoimintaympäristöön. Jatkotutkimusta aiheesta esitetään pk-yrityksien ERP-järjestelmähankkeisiin ja toimialakohtaisiin ratkaisuihin.