Hajautettu organisaatio ja sen haasteet - Halonen, Tuomo (2008)
Kandidaatintutkielman tarkoituksena on esitellä lukijalle hajautettu organisaatio ja sen käsite. Tutkielmassa käsitellään hajautetun organisaation eri piirteitä ja haasteita. Tutkielman päämääränä on vastata tutkimusongelmaan, eli siihen mikä on hajautettu organisaatio ja mitkä ovat sen haasteet? Tutkielma on tehty tutustumalla aikaisempiin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen. Menetelmänä on siis käytetty menetelmänä kirjallisuuskatsausta. Aluksi tutkielmassa määritellään hajautetun organisaation käsite, jonka jälkeen tutkitaan hajautetun organisaation toiminnassa käytettäviä tietojärjestelmiä ja erilaisia hajautetun organisaation piirteitä. Tämän jälkeen tutkielmassa esitellään hajautetun organisaation haasteita yleisen, osaamisen ja yhteistyön, maantieteellisen sekä kulttuurisen perspektiivin kautta. Lopussa olevassa yhteenvedossa kerrataan vielä tutkielman sisältö. Tutkielman tuloksena oli selkeä määritelmä hajautetulle organisaatiolle. Lisäksi selvennettiin sen eri piirteitä ja haasteita. Johtopäätöksenä todettiin hajautetun organisaation haasteiden olevan sidoksissa liikkeenjohdolliseen toimintaan. Hajautetun organisaation menestyksekkäässä toiminnassa korostuu suuresti sen onnistunut johtaminen.