Innovaatioiden diffuusio ja innovaatioiden omaksumiseen vaikuttavat tekijät - Haataja, Matti (2009)
Tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää innovaatioiden diffuusio‐ ja omaksumisprosesseja. Tutkimuksessa esitellään malleja ja teorioita, joiden avulla diffuusiota ja omaksumista on pyritty mallintamaan erilaisten innovaatioiden ja omaksujien kohdalla. Malleille ja teorioille on pyritty löytämään vahvistusta tutkimalla teknologisten innovaatioiden diffuusiosta ja omaksumisesta tehtyjä tutkimuksia. Tutkimuksen pohjalta käy ilmi, että innovaatioiden diffuusioon ja omaksumiseen vaikuttaa suuri määrä erilaisia muuttujia, ja että diffuusio‐ ja omaksumisprosessit ovat erilaisia eri innovaatioiden ja omaksujien ja ympäristöjen kohdalla. Alan tutkimuksissa teorioita ja malleja on useasti jouduttu muokkaamaan ja yhdistelemään, jotta ne sopisivat paremmin tutkittavan kohteeseen. Tutkimus on suoritettu kirjallisuuskatsauksena.