Tietoyhteiskunta Suomessa laajakaistaindeksin ja NRI:n valossa - Selin, Joona (2008)
Tutkielmassa tarkastellaan suomalaisen tietoyhteiskunnan nykytilaa sekä pohditaan syitä suomalaisen tietoyhteiskunnan heikkouksiin ja vahvuuksiin. Kirjallisuuskatsauksena toteutetussa tutkimuksessa käytettiin työkaluina Laajakaistaindeksiä ja Networked Readiness Indexiä, joiden avulla suomalaista tietoyhteiskuntaa arvioitiin. Tutkielmasta käy ilmi, että valitut tietoyhteiskuntamittarit tarkastelevat eri asioita. Niiden avulla oli kuitenkin mahdollista muodostaa kattava kuvaus suomalaisen tietoyhteiskunnan nykytilasta. Tietoyhteiskuntamittarien mukaan yritysten ja yksityisten valmiudet tieto- ja viestintäteknologian käyttöön ovat korkealla tasolla Suomessa. Myös ympäristö on varsin suotuisa tietoyhteiskunnalle. Sen sijaan laajakaistan kattavuuteen, hintaan, laatuun ja kilpailuun Suomessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Suomalainen tietoyhteiskunta ja hyvinvointivaltio ovat kiinteästi sidoksissa toisiinsa, mikä on vaikuttanut positiivisesti suomalaisen tietoyhteiskunnan kehitykseen. Sen sijaan laajakaistan harvainvaltainen kilpailutilanne on keskeinen heikkous, joka heijastuu myös laajakaistan hintaan Suomessa. Uuden toimintasuunnitelman mukaan valtio ryhtyy tukemaan laajakaistan rakentamista harvaan asutuilla seuduilla, jossa yritysten ei olisi muuten taloudellisesti kannattavaa rakentaa yhteyksiä. Tämän toimintasuunnitelman toteutuminen sekä laajakaistan kilpailutilanteen ja hinnan kehitys olisivat tämän tutkielman pohjalta mielenkiintoisia jatkotutkimuksen aiheita.