Liiketoimintaprosessien hallinta - hyödyt ja haasteet - Kemppainen, Virpi (2009)
Kemppainen, Virpi Liiketoimintaprosessien hallinta (BPM) hyödyt ja haasteet / Virpi Kemppainen Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto, 2009, 28 s. Kandidaatintutkielma Tämän tutkielman tarkoituksena on luoda kokonaiskuva liiketoimintaprosessin hallinnasta (BPM). Liiketoimintaprosessien hallinnalla tarkoitetaan mallia, jossa liiketoiminnan hyötyjä pyritään kasvattamaan tutkimalla ja analysoimalla prosesseja iteroinnin kautta, kunnes saavutetaan haluttu lopputulos. BPM:n käytön keskeisenä tarkoituksena on taata organisaation eri sidosryhmien osallistuminen liiketoiminnan parantamiseen sekä yhteisen kielen löytäminen näiden sidosryhmien välille. Tämä tutkielma on tyyliltään kuvaileva kirjallisuustutkimus. Tutkimuksen tarkoituksena on vastata seuraavaan tutkimusongelmaan: mitkä ovat BPM:n käytön todelliset hyödyt yritykselle, millaisia riskejä sen käyttöön liittyy ja miten niihin voidaan varautua riskienhallinnan kautta? Tämän lisäksi tutkimuksen tarkoituksena on luoda tarvittava teoreettinen pohja BPM:n käytöstä mahdollista jatkotutkimusta varten. Tutkielman lopputuloksena todetaan, että vaikka liiketoimintaprosessien käytöllä voidaan saavuttaa huomattavia etuja organisaatiolle esimerkiksi virheiden vähenemisen ja asiakastyytyväisyyden kautta, liittyy sen käyttöön myös useita riskejä. Suurimpina haasteina BPM-projektissa ovat projektin kokonaiskuvan ymmärtäminen sekä siihen osallistuvien sidosryhmien lukumäärä, henkilöiden erilaiset taustat sekä asemat organisaatiossa. BPM:n riskienhallinnan kolme tärkeintä asiaa ovat hyvä viitekehys, hyvä projektinhallinta ja jatkuva riskien arviointi.