Tuottavuusparadoksi liiketoimintaa haittaavana ilmiönä - Pyykkö, Antti (2009)
Pyykkö, Antti Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Antti Pyykkö Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009, 43 s. Kandidaatintutkielma Tässä tutkielmassa tutkitaan kirjallisuuskatsauksen muodossa tuottavuusparadoksia ja syitä, joista tuottavuusparadoksi johtuu. Tutkielmassa avataan kattavasti tuottavuuden ja tuottavuusparadoksin käsitteet sekä esitellään tuottavuusparadoksin historia. Tuottavuusparadoksi tarkoittaa tilannetta, jossa yrityksen informaatioteknologiaan tekemät suuret investoinnit eivät johda merkittävään tuottavuuden kasvuun, tai se ei kasva ollenkaan. Tässä tutkielmassa käsitteellä informaatioteknologia tarkoitetaan kaikkia tietoteknisiä resursseja aina laitteistoista työntekijöiden IT-osaamiseen asti. Tämän lisäksi tutkielman kannalta toinen oleellinen käsite on tuottavuus, joka voidaan määritellä saatujen työtulosten ja tehtyjen panostusten väliseksi suhteeksi. Tutkimuksessa peilataan tuottavuusparadoksille esitettyjä syitä Erik Brynjolfssonin nelitahoiseen kategorisointiin: mittausvirheet, viive, tuottojen uudelleenjakaminen ja epäonnistunut IT-johtaminen. Brynjolfsson esitteli tämän viitekehyksen 1993 julkaisemassaan artikkelissa, jota pidetään yhtenä tuottavuusparadoksia käsittelevän kirjallisuuden kantateoksena. Tutkielma kokoaa tuottavuusparadoksiin johtavat tekijät tämän kategorisoinnin alle, jonka jälkeen arvioidaan kunkin pääsyyn vaikutuksen merkitystä tuottavuusparadoksin olemassaoloon. Esitetystä neljästä syystä selkeästi merkittävimmiksi nousivat tuottavuuden mittausvaikeudet ja epäonnistunut IT-johtaminen. Mittausvaikeudet johtuvat pääasiallisesti informaatioteknologian immateriaalisesta luonteesta sekä sen vaikutuksista tuotannon laadullisiin, tuottavuudessa näkymättömiin ominaisuuksiin. Epäonnistunut IT-johtaminen puolestaan viittaa sekä oikeanlaisten ITinvestointien tekemisen vaikeuteen, että niiden ohella vaadittuihin laajempiin organisatorisiin muutoksiin: pelkän informaatioteknologiaan panostamisen ei voida odottaa nostavan tuottavuutta, vaan uusien resurssien täysi hyödyntäminen vaatii yritykseltä suuria muutoksia kokonaisvaltaisen IT-infrastruktuurin rakentamiseksi ja hyödyntämiseksi.