Liiketoimintaprosessin kuvaaminen transaktiona eri transaktiomallien avulla - Malinen, Mikko (2009)
Malinen, Mikko Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Mikko Malinen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009, 41 s. Kandidaatintutkielma Yrityksen liiketoimintaprosessia tarkasteltaessa voidaan siinä huomata olevan transaktiolle ominaisia piirteitä. Tässä tutkielmassa liiketoimintaprosessilla tar-koitetaan sitä tehtävien ketjua, joka yrityksen täytyy suorittaa saavuttaakseen tietyn liiketoiminnallisen lopputuloksen. Vastaavasti transaktiolla tarkoitetaan toimintojen ketjua, joka suoritetaan tietyn lopputuloksen saavuttamiseksi esi-merkiksi tietokannassa. Transaktion ACID -ominaisuudet (jakamattomuus, ris-tiriidattomuus, erillisyys ja pysyvyys) nousevat keskeisiksi tekijöiksi käsitteiden yhteyttä arvioitaessa. Liiketoimintaprosessia voidaan pitää ACID -ominai-suuksia noudattavana transaktiona, jolloin liiketoimintaprosessi saa käyttöönsä ACID -ominaisuuksien tarjoamat hyödyt muun muassa prosessin jakamatto-muuteen ja erillisyyteen liittyen. Liiketoimintaympäristö asettaa kuitenkin haas-teensa ACID -ominaisuuksien tiukalle noudattamiselle. Tässä tutkielmassa tarkastellaan kehittyneiden transaktiomallien tuomia helpo-tuksia liiketoimintaprosessin kuvaamiseen transaktiona. Eri transaktiomallien soveltamista on tärkeä arvioida, sillä liiketoimintaprosessin toteuttaminen so-veltumattoman transaktiomallin avulla saattaa aiheuttaa liiketoimintaprosessin tehottomuutta tai jopa estää liiketoiminnan suorittamisen. Tutkielmassa keski-tytään arvioimaan kehittyneiden transaktiomallien soveltuvuutta liiketoiminta-prosessien kuvaamiseen ACID -ominaisuuksien näkökulmasta ja tarkastellaan kevennettyjen ACID -ominaisuuksien tarjoamia etuja perinteiseen transaktio-malliin verrattuna. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena aiheesta jo kirjoitettua tieteellis-tä aineistoa lähteenä käyttäen. Keskeisenä tuloksena tutkielmassa todetaan transaktionäkökulman toimimattomuus liiketoimintaympäristössä johtuen tie-tokantamaisen lähestymistavan soveltumattomuudesta liiketoimintaympäris-töön. Edes kehittyneillä transaktiomalleilla ei voida täysin kuvata kaikkia mah-dollisia liiketoimintaan liittyviä rakenteita ja poikkeustilanteita tehokkaasti. Li-säksi tutkielmassa on lyhyesti selvitetty kuinka transaktioihin perustuvaa liike-toimintaprosessien kuvaamista on siirrytty korvaaman työkulkujärjestelmillä.