Hajauttamisen ongelmat ohjelmistokehityksessä Ratkaisuna Scrum? - Mattila, Mikko (2009)
Mattila, Mikko Antero Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto, 2009, 28 s. Tutkielmassa käsitellään hajautetussa ohjelmistokehityksessä esiintyneitä ongelmia, sekä pohditaan soveltuuko Scrum ratkaisuksi niihin. Esittelen yleisiä hajautetun ohjelmistokehityksen ongelmia ja niiden ratkaisuja, sekä käytännön kokemuksia hajautetuista Scrum-projekteista. Lopuksi vertailen yleisiä hajautetun kehityksen ongelmia case-tutkimuksissa esiintyneisiin ongelmiin, sekä arvioin Scrumista saatavia hyötyjä hajautetussa ohjelmistokehityksessä. Hajautetun ohjelmistokehityksen ongelmat voidaan kategorisoida viiden keskipakoisvoiman avulla: kommunikaatio, koordinaatio, kontrolli, koheesio ja kulttuuri. Totesin Scrumin lieventävän useita hajauttamisesta johtuvia ongelmia. Scrum parantaa kommunikaatiota sekä eri toimipisteiden välillä, että yhden toimipisteen sisällä. Se myös helpottaa projektin kontrollointia ja koordinointia. Eräiden Scrumin käytäntöjen, kuten suunnittelukokousten, havaittiin parantavan myös toimipisteiden välistä yhteishenkeä, eli koheesiota. Scrumin todettiin jossain määrin lieventävän myös kulttuurieroista johtuvia ongelmia. Voidaan siis sanoa, että Scrum auttaa useimpien hajauttamisen aiheuttamien ongelmien voittamisessa, ja soveltuu hyvin hajautettuun ohjelmistokehitykseen, vaikka se ei pystykään kaikkia ongelmia ratkaisemaan.