Juoksualustan vaikutus näytösvoimistelun trampettihypyn vauhdinottoon - Hicks, Sonia (2002)
Hicks Sonia, Juoksualustan vaikutus näytösvoimistelun trampettihypyn vauhdinottoon, Johdatus omatoimiseen tutkimustyöhön —seminaarityö, Jyväskylän yliopisto. Tutkimuksen tarkoituksena oli vertailla kanden eri vauhdinottoalustan vaikutusta näytösvoimistelun trampettihyppyyn ja sen vauhdinottoon. Tässä tutkimuksessa tutkittiin kuuden voimistelijan (19 ± 4 v, 1.61 ± 0.02 m ja 58.4 ± 3.3 kg) trampettihyppysuorituksia juostaessa tartanilla ja voimistelumatolla. Lihasaktiivisuuksia tallennettiin viidestä jalan lihaksesta (rectus femoris, biceps femoris, tibialis anterior, soleus ja gastrocnemius) ja ne synkronoitiin reaktiovoiman kanssa, joka rekisteröitiin 10 m pitkältä voimalevyltä. Samalla mitattiin valokennoilla vauhdinoton nopeus ja videokuvan avulla voltin korkeus. Reaktiovoiman ja nopeuden avulla laskettiin askelpituus. Alustojen välillä ei löytynyt merkitsevää eroa keskiarvovoimassa eikä lihasaktiivisuuksissa. Vertikaalisessa maksimivoimassa ja voimantuottonopeudessa mitattiin tartanin ponnistuksessa merkitsevästi suuremmat arvot kuin matolla. Vauhdinoton nopeudessa ja voltin korkeudessa ei ollut alustojen välillä merkitseviä eroja, mutta lähes kaikki voimistelijasta olivat nopeampia tartanilla. Lopputulokseen, eli kaksoisvolttihyppyyn, ei alustoilla ollut merkitystä, mutta hyvä kaksoisvolttihyppy edellyttää vähintään 7 m•s 4 vauhdinoton nopeuden.