Autourheilijan lihaskunnon profiili ja voima-nopeusominaisuuksien testaaminen - Backman, Jani (2003)
Jani Backman, 2003. Autourheilijan lihaskunnon profiili ja voima-nopeusominaisuuksien testaaminen. Johdatus omatoimiseen tutkimukseen valmennus- ja testausopissa. Jyväskylän yliopisto, liikuntabiologian laitos. Tutkimuksen tarkoitus oli tutkia autourheilijan nopeus-, voima-, ja nopeusvoimaominaisuuksia. Tutkimuksessa tarkasteltiin eroaako autourheilija joiltain voimaominaisuuksilta fyysisesti aktiivisista verrokeista. Tarkoitus oli antaa tieteellisiä perusteita autourheilijan voimaharjoittelulle ja lihaskunnon testaamiselle. Koehenkilöitä tutkimuksessa oli 28; kymmenen verrokkia, yhdeksän kv-tason rata-autoilijaa sekä yhdeksän kv-tason ralliautoilijaa. Koeasetelmassa jokainen koehenkilö suoritti yhden kerran samat voimatestit, samassa järjestyksessä, samaan vuorokauden aikaan. Testit olivat reaktioaikatesti, staattinen hyppy, isometrinen polven ojennus, käden puristusvoima, isometrinen vartalon ojennus ja koukistus, jalkojen step-testi, reaktiivisuustesti, heittoporttitesti, isometrinen nilkkojen ojennus, isometrinen hartiavoiman ojennus, koukistus ja kestovoima, sekä niskalihasten isometrinen maksimivoimatesti. Tämän tutkimuksen päätulos oli että rata-autoilijat ovat vahvempia niskavoimissa, käden puristusvoimassa, vartalon koukistajien voimassa, polven ojentajien voimassa sekä hartian voimassa ja kestävyydessä kuin fyysisesti yhtä aktiiviset verrokit, joilla ei kuitenkaan ole kilpa-ajotaustaa. Ralliautoilijat sen sijaan ovat verrokkeja vahvempia käden puristusvoimassa, nilkan ojentajien voimassa sekä hartialihasten kestävyydessä. Tulosten mukaan rataautoilijat ovat rallikuljettajia vahvempia niskavoimissa, vartalon koukistuksessa sekä polven ojentajissa. Rallikuljettajat ovat ratakuljettajia vahvempia käden puristusvoimassa sekä nilkan ojentajien voimassa. Merkittävimmät korrelaatiot havaittiin kuljettajaryhmien sisällä. Niskavoimat, polven ojentajat sekä käden puristusvoima korreloi vahvasti keskenään sekä rata-, että rallikuljettajilla. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että lihasvoimatyyppinen harjoittelu ja sen testaaminen on tarkoituksenmukaista autourheilijoilla.