Empire of the pun : The use of wordplay in the headlines and subheadings of Empire magazine - Yliräisänen, Iiris (2009)
Sanaleikit ovat jokapäiväinen keino tavallisille ihmisille huvittaa niin toisiaan kuin itseäänkin, mutta sanaleikeillä on myös muita käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi eri mediat ovat ottaneet tavaksi käyttää sanaleikkejä muun muassa herättämään kiinnostusta sekä myymään tuotteita ja ideoita. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli hahmottaa numeerisesti sanaleikkien käyttöä elokuva-alan aikakauslehden Empiren otsikoissa ja alaotsikoissa, sekä pohtia syitä käyttötapoihin. Sanaleikkejä on tutkittu jonkin verran, mutta aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet etenkin mainoksiin ja muuhun mediaan kuin aikakauslehtiin. Tutkimuksessa termiä sanaleikki käytettiin laajassa merkityksessä, ei pelkästään tarkoittamaan sanojen monimerkityksellisyyksiä, vaan myös kattamaan muun muassa sanoilla ja niiden osilla tehdyt kulttuuriset viittaukset sekä rakenteelliset leikit. Tutkimuksen aineisto koostui yhteensä kahdestatoista Empire -lehden numerosta (1/06 12/06), joista alkukeväällä 2009 kerättiin yhteensä 250 otsikkoa (N=179) ja alaotsikkoa (N=71), joissa oli ainakin yhdentyyppinen sanaleikki. Otsikot poimittiin kaikkialta lehdistä, mutta lehdissä toistuvia (pysyvien osioiden) otsikoita ei laskettu mukaan. Löydetyt sanaleikit luokiteltiin kategorioihin, jotka muodostettiin aiemman samantyyppisen tutkimuksen pohjalta. Kategorioiden sisältämät otsikot ja niiden prosentuaaliset osuudet koko näytteestä laskettiin numeerisesti. Hypoteeseina oli, että osassa otsikoista ja alaotsikoista olisi useampi kuin yksi sanaleikki, ja että sanaleikit keskittyisivät muutamiin kategorioihin. Tulokset osoittivat hypoteesit oikeiksi. Yhteensä erilaisia sanaleikkejä löytyi otsikoista ja alaotsikoista 307 kappaletta, mikä tarkoittaa, että 250:stä otsikosta 57:ssä oli kaksi sanaleikkiä. Löydetyt 307 sanaleikkiä jakaantuivat yhteensä 14:ään kategoriaan, joista kaksi kategoriaa kattoivat hieman vajaa puolet (49,5%) kaikista sanaleikeistä. Mahdollisia taustasyitä saaduille tuloksille arveltiin olevan sanaleikkien käyttötarkoitus kiinnostusta herättämässä, sekä sisäpiiriin kuulumisen tunteen luominen lukijoiden ja toimittajien yhteistä tietopohjaa hyväksi käyttäen. Tutkimuksen tärkein ongelmakohta on sen subjektiivisuudessa: ei-syntyperäisen tutkijan ei välttämättä ole aina täysin mahdollista tunnistaa kaikkia teksteissä esiintyviä sanaleikkejä. Myös lehden erittäin tiukka sidonnaisuus elokuvagenreen voi aiheuttaa ongelmia: lehden tutkiminen vaatii tutkijalta tietoa alasta, eivätkä kaikki sisäpiirin vitsit näin aina tule selviksi. Lisätutkimus voitaisiin laajentaa myös muualle lehden teksteihin, kuten arvosteluihin ja kuvateksteihin. Myös vertailevaa tutkimusta saman alan eri lehtien välillä voitaisiin tehdä.