Lopputuotteen laadunvalvonnan parantaminen tietojärjestelmien avulla - Hyvönen, Antti (2009)
Tekijä: Antti Hyvönen Yhteystiedot: anerhyvo@jyu.fi Työn nimi: Lopputuotteen laadunvalvonnan parantaminen tietojärjestelmien avulla Title in English: Enhancing quality management through IT Työ: Tietojärjestelmätiede kandidaatintutkielma Sivumäärä: 34 Tiivistelmä: Yritysten valmistamilla tuotteilla on oma elinkaarensa. Tällaisille tuotteille laadunvalvonta on keskeistä kaikissa tuotteen elinkaaren vaiheissa. Laatua parannettaessa informaatio näyttelee tärkeää roolia tässä prosessissa. Tälläista tietoa voidaan kerätä tuotannon eri vaiheista, aina asiakkaalta tulevaan palautteeseen saakka. Itse tiedon keräyksessä ja analysoinnissa tietotekniikka voi olla suureksi eduksi. Tällä tutkielmalla on tavoitteena tuoda esille, millainen vaikutus laadunvalvonnalla on tuotteen elinkaareen ja tuottavuuteen sekä tätä kautta yrityksen kipailukykyyn. Laadunvalvontaan voidaan vaikuttaa monella tavoin ja monenlaisin menetelimin. Tässä tutkielmassa pyritään tuomaan esille eri mehdollisuuksia menetelmien suhteen, sekä huomiomaan tärkeitä asioita laatua ja laadunvalvontaa ajatellen. Tarkempiä, tuotannon virheistä koituvia kustannuksia, ei ole tässä tutkimuksessa tutkittu. Oletuksena on että jokainen virhe tuottaa jotain lisäkustannuksia tuotannolle. On myös huomioitavaa, että kustannukset nousevat aina mitä myöhäisemmässä vaiheessa tuotantoprosessia vika huomataan. English abstract: -