The container of my soul was severed from my shell : Metaphors of Death in Contemporary Finnish Metal Lyrics - Leikola, Kai (2009)
Raskaasta rockista ja metallista on tullut tänä päivänä Suomessa ainoana maana maailmassa valtavirtamusiikkia. Metallimusiikin saama suosio on tapahtunut niin nopeasti, että akateeminen maailma on vasta hiljattain havahtunut tutkimaan itse musiikkia ja ilmiötä, ja niissäkin harvoissa tapauksissa tutkimus on yleensä keskittynyt musiikin ääripäiden viittauksista ja mahdollisista yhteyksistä satanismiin tai väkivaltaiseen käytökseen. Englanninkielistä ns. ei-saatanallista metallimusiikkia on tutkittu Suomessa erittäin vähän ja tutkimuksen tarkoituksena olikin omalta osaltaan olla täyttämässä tätä tyhjiötä. Koska suurin yhteinen tekijä metallimusiikin sanoituksissa on kuolema, päädyttiin tässä tutkimuksessa tutkimaan kuoleman metaforia ja niiden käyttöä suomalaisten bändien englanninkielisissä sanoituksissa. Tutkimusaineistona käytettiin kahdeksan suomalaisten metallibändien esittämien kappaleiden lyriikoita. Kappaleet ovat äänitetty vuosina 2005 2008, joten tutkimusta voidaan pitää ajankohtaisena katsauksena sanoitusten nykytilaan. Lyriikan sisältämiä metaforia tutkittiin Goatlyn (1998) määritelmään ja luokitteluun nojaten. Tulokset osoittivat, että vaikkakin kuolemaa käsitellään sanoituksissa hyvin monenlaisien metaforien avulla, voidaan niistä suuri osa jäljittää olevan jatkeita hyvin pienestä määrästä yleisiä perusmetaforia elämästä ja kuolemasta. Näitä olivat muun muassa olotilan muutos paikan muutoksena ja elinikä yhtenä kalenterivuotena. Tämän lisäksi havaittiin, että suurin osa teksteistä löytyneistä metaforista sisälsi vain metaforana käytetyn vertaavan termin ilman implisiittistä vertauksen kohdetta tai auki selitettyjä analogioita. Tätä termiä käytettiin yleensä korvaamaan kuolema-sanaa. Lisätutkimuskohteet ovat miltei rajattomat tällä hyvin tuoreella tutkimusalueella.