Scrum ja .Net ohjelmistokehityksessä - Marttinen, Petri (2009)
Marttinen, Petri Juhani Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Petri Marttinen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009. 21 s. Kandidaatintutkielma Ohjelmistokehitys on monimutkainen liiketoiminta-alue. Nykyään ohjelmistot mallintavat aina vain tarkemmin todellista ympäristöämme, joten monimutkaisuus ei ole enää yllätys kenellekään. Scrum menetelmä on kehitetty tuottamaan käytettävyydeltään ja laadultaan hyviä ohjelmistoja monimutkaisiin tarpeisiin ja ympäristöihin. (Schwaber K., 2004) Scrum on suoraviivainen ketterä menetelmä, joka painottaa mm. itseorganisoituvien projektiryhmien ja prosessien yksinkertaisuuden merkitystä. Microsoftin kehittämä .Net Framework ja sen mukanaan tuomat ohjelmistokehitystyökalut ja ohjelmistokehitysprosessia tukevat välineet tarjoavat työkalukokonaisuuden nykyaikaiseen ohjelmistotuotantoon. Tämän kehyksen ohjelmistokehityksen kannalta tärkein komponentti on Visual Studio Team System -tuoteperhe (VSTS). Olennaninen osa VSTS:ä on Visual Studio Team Foundation (VSTF). VSTF on palvelinohjelmisto, jonka osia ovat erilaiset prosessinhallintaan ja raportointiin kehitetyt työkalut. VSTF tukee Microsoft Solutions Foundationia (MSF), joka on monipuolinen ja dynaaminen perusta erilaisten prosessien soveltamiseen ohjelmistoprojekteissa. MSF tarjoaa tuen Scrum mallin mukaiselle ohjelmistokehitykselle mm. erilaisten prosessimallipohjien avulla. Mitä tämä VSTS:n tarjoama tuki Scrumille tarkoittaa käytännössä? Mitä ominaisuuksia tarjotaan Scrumin mukaiseen ohjelmistokehtiykseen? Voiko ideologialtaan prosesseja yksinkertaistavia Scrum projekteja edes tukea prosesseja tukemalla? Tässä tutkimuksessa käymme läpi tärkeimmät Scrum menetelmän osa-alueet ja Visual Studio Team Systemin oleelliset osat Scrumin kannalta. Tämän jälkeen tarkastelemme kuinka Scrum menetelmää käytännössä tuetaan Visual Studio Team System -kokonaisuudessa ja ulkopuolisten sovelluslisäosien puolesta. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tutkimalla käytännössä ohjelmistojen tarjoamia ominaisuuksia. Tutkimuksen tuloksina tiedostettiin Scrumin olevan menetelmänä suoraviivainen ja yksinkertainen, jolloin raskaita prosessinhallinta- ja raportointityökaluja ei välttämättä tarvita. VSTS:n tarjoamat työkalut nähdään kuitenkin hyödyllisiksi, vaikkeivat ne suoranaisesti tuekaan Scrumin ideologian mukaista ohjelmistokehitystä. Aiheeseen liittyvä sanasto on suurelta osin englanninkielistä ja näitä englanninkielen termejä käytetään yleisesti myös suomalaisessa yritysmaailmassa yrittämättä suomentaa niitä. Tässä tutkimuksessakaan en suomenna esim. Scrum menetelmän termejä.