Tietämyksen hallinnan onnistumisen mittaaminen - Tuominen, Markus (2009)
Tuominen, Markus Olavi Tietämyksen hallinnan onnistumisen mittaaminen / Markus Tuominen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009. 36 s. Kandidaatintutkielma Tässä tutkielmassa tarkastellaan tietämyksen hallinnan onnistumista ja siihen liittyviä kriteereitä sekä sen mittaamista. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää kirjallisuuteen perustuen, millaisia kriteereitä tietämyksen hallinta vaatii onnistuakseen ja millaisia mittaamismenetelmiä sen onnistumisen mittaamiseen on esitetty. Tutkielmassa esitetään kaksi kirjallisuudessa ehdotettua mallia tietämyksen hallinnan onnistumisen mittaamiseen. Tietämyksen hallinnan onnistumisen kannalta on tärkeää ymmärtää, miten tietämyksen hallinnalla tuetaan organisaation toimintaa ja strategiaa. Mittaamisen näkökulmasta tarkasteltaviksi kohteiksi pitää sen vuoksi valita niitä, jotka tehostavat tietämyksen luomista ja käsittelyä sekä motivoivat tietämyksen käyttöä. Tutkimuksessa selvisi, että tietämyksen hallinnan onnistumisen mittaamiseen ei ole olemassa mitään yleisiä periaatteita, mutta muutamia ehdotelmia on esitetty. Jatkotutkimusta tarvitaankin mittarien kehittämisessä standardimaisiksi, jotta niitä voidaan käyttää organisaatiosta riippumatta.