Väliohjelmistot integraatiotekniikkana - Luoma-aho, Heikki (2009)
Luoma-aho, Heikki Matias Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Heikki Luoma-aho Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009. 35 s. Kandidaatintutkielma Tässä tutkielmassa käsitellään tietojärjestelmien integraatiotekniikkana paljon käytettäviä väliohjelmistoja (middleware). Tutkielmassa keskitytään erityisesti viestipohjaisiin väliohjelmistoihin (Message Oriented Middleware, MOM), ja tutkielman tarkoituksena on luoda yleiskuva siitä mitä viestipohjaiset välioh-jelmistot ovat ja mihin ne soveltuvat käytettäväksi. Tutkielmassa selvitetään myös viestipohjaisten väliohjelmistojen vahvuuksia ja heikkouksia toimia tieto-järjestelmien integraatiorajapintana vertailemalla niitä kahteen muuhun perin-teiseen väliohjelmistotyyppiin; etäproseduurikutsuihin (Remote Procedure Call, RPC) ja objektipohjaisiin väliohjelmistoihin (Object Oriented Middleware, OOM). Tutkielman lopussa luodaan myös katsaus siihen mitä web-palvelutekniikat (web services) tuovat mukanaan mietittäessä yritysten järjes-telmäintegrointia (Enterprise Application Integration, EAI), ja miten web-palvelutekniikat ja viestipohjaiset väliohjelmistot eroavat toisistaan ja nivoutu-vat yhteen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja sen tulokset osoittavat että erilaiset väliohjelmistomallit saattavat poiketa suurestikin ominaisuuksiltaan ja käyttötarkoituksiltaan mitä tulee yritysten järjestelmäintegrointiin. Sopivan in-tegrointitekniikan valitseminen onkin aina tapauskohtaista, ja usein parhaaseen lopputulokseen päästään yhdistelemällä eri tekniikoiden parhaita puolia.