Tietojärjestelmät pk-yrityksissä - tehty tutkimus ja kehysmallit - Heikinmäki, Antti (2009)
Heikinmäki, Antti Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Antti Heikinmäki Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009, 33 s. Kandidaatintutkielma Tutkielmassa käsitellään pk-yrityksistä ja tietojärjestelmistä tehtyjä tutkimuksia, tutkimusmenetelmiä ja käytettyjä sekä luotuja kehysmalleja. Tutkielman tarkoitus on kirjallisuuskatsauksen avulla selvittää minkälaisia tutkimuksia pkyritysten tietojärjestelmistä on tehty, miten niitä on tutkittu ja mitkä ovat keskeisimmät päätelmät. Toissijaisena tavoitteena on löytää työkaluja pkyritysten käytössä olevien tietojärjestelmien ja teknologioiden kartoittamiseen. Tutkielman kannalta tärkeimmät käsitteet ICT sekä pk-yritys käydään läpi. Pk-yrityksistä tehtyjä tutkimuksia käsitellään tutkimusmenetelmien ja sen jälkeen tutkimuskohteiden sekä keskeisimpien kehysmallien kautta. Käsitellystä tutkimusmateriaalista etsitään yhteneväisyyksiä sekä tutkimuksen painoalueita, joiden pohjalta tarkastellaan seitsemää eri osa-aluetta, joiden tutkiminen on tärkeää pk-yritysten tietojärjestelmien ja käytettävän teknologian kannalta. Tutkielmassa otetaan myös kantaa jatkotutkimuksen pääpiirteisiin ja ehdotetaan selkeää toimintamallia sekä tutkimusmenetelmäksi että käytettäväksi kehysmalliksi. Tutkielma tähtää kattavan ja yhtenäisen tietokokonaisuuden luomiseen, joka antaa selkeän kuvan tämänhetkisestä tutkimuksesta pk-yritysten ja informaatioteknologian alueelta sekä antaa yhden näkemyksen mahdollisesta jatkotutkimustavasta.