Tietojärjestelmän suunnitteluteorian soveltuvuus projektin estimointi- ja mittaustyökalun kehittämiseen design-science näkökulmasta - Kaipiainen, Timo (2008)
Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2008. 31 s. Projektin estimointi- ja mittaus (PEM, Project Estimation and Measurement) on ilmiönä tutkijoita kiinnostava ala, koska ohjelmistoprojektien myöhästyminen ja budjetin ylittyminen aiheuttaa ongelmia organisaation sisällä. Kuten (Matikainen, 2006) toteaa, on näiden hallintatyökalujen (PEMT, Project Estimation and Measurement Tools) tutkimus jäänyt vähemmälle. Vaikka kaupallisia sovelluksia on tarjolla useita erilaisia ja eritasoisia, nämä eroavat huomattavasti toisistaan esimerkiksi toiminnallisuuksien ja hyödyllisyyden osalta (Matikainen, 2006). Tämä aiheuttaa organisaatioissa epätietoisuutta siitä, millainen työkalu olisi sopiva heidän tarpeisiinsa. Tutkielman tarkoituksena on esitellä tietojärjestelmä tuetun projektin estimoinnin ja mittauksen menetelmiä lähinnä FiSMAssa kehitetyn konseptin, sekä Matikaisen Pro-gradu tutkielmassa (Matikainen, 2006) esitettyjen metavaatimusten ja tuotteensuunnittelu hypoteesien pohjalta.