Hajautuksen vaikutukset ohjelmokehitysprosessiin - Surakka, Markku (2008)
Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2008. 27 s. Kandidaatintutkielma Hajautettu kehitys on nykyään yhä yleisempää ohjelmistoalalla. Tarve toimia lähellä keskeisiä markkina-alueita, leikata kustannuksia tai uusien työvoimaresurssien hyödyntäminen johtaa yritykset usein laajentamaan toimintaa useille paikkakunnille tai eri maihin. Hajautettu ohjelmistokehitys, jossa ohjelmistokehittäjät työskentelevät eri paikkakunnilla, poikkeaa merkittävästi perinteisestä mallista, jossa ohjelmistokehittäjät työskentelevät yhdessä tilassa. Maantieteellinen välimatka vaikeuttaa kehittäjien välistä kommunikaatiota, ja tämän seuraukset prosessissa voivat ovat huomattavia. Toisaalta hajautus ei välttämättä ole maantieteellistä, vaan se voi esimerkiksi olla sosio-kulttuurista tai ajallista. Tässä tutkielmassa esitellään joitakin kirjallisuuden perusteella löytyneitä eri ulottuvuuksia, joita hajautettuun ohjelmistokehitykseen on liitetty, sekä hajautuksen eri ulottuvuuksien vaikutuksia ohjelmistokehitysprosessiin. Hajautettua ohjelmistokehitystä on kirjallisuudessa enimmäkseen tutkittu globaalista näkökulmasta. Paikallisempi näkökulma, esimerkiksi Suomen sisäinen, on jäänyt vähälle huomiolle. Tässä työssä pohditaan myös lyhyesti hajautuksen vaikutuksia maantieteellisesti pienellä alueella, kansallisten rajojen sisäpuolella toimittaessa.