Tietovarastointi, OLAP ja tiedon louhinta - Pekkarinen, Vesa (2007)
Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2007, 28s. Kandidaatintutkielma Tietovarastointi, OLAP ja tiedon louhinta pyrkivät vastaamaan organisaatioiden liiketoimintatiedon varastointi-, käsittely- ja analysointitarpeisiin. Nämä käsitteet ovat olleet käytössä kirjallisuudessa jo toistakymmentä vuotta mutta niiden merkityksistä on olemassa hyvinkin poikkeavia käsityksiä. Tämän tutkielman tavoitteena on muodostaa yleiskuva tietovarastoinnista, OLAP:ista ja tiedon louhintaan liittyvistä asioista ja tuoda esiin yhteyksiä niiden välillä. Tutkielman avulla pyritään yhdenmukaistamaan kirjallisuudessa termeistä esiintyviä käsityksiä. Tutkielman tutkimusmenetelmänä on kirjallisuuskatsaus. Tietovarastointi määritellään tutkielmassa prosessiksi, jonka tavoitteena on tukea päätöksentekoa keräämällä tietoa tietolähteistä tietovarastoon, ja jakamalla sitä asiakassovellusten käytettäväksi. OLAP määritellään lähestymistavaksi, joka määrittää miten tietoa tulee varastoida, käsitellä ja visualisoida, jotta sitä voidaan hyödyntää päätöksenteossa. Tiedon louhinta puolestaan määritellään tekniikaksi, jota käytetään löytämään uutta tietämystä suurista tietomääristä, ja tämän tietämyksen esittämistä kaavoina, malleina tai sääntöinä. Tiedon louhinta on osa prosessia, jota kutsutaan tietämyksen löytämiseksi tietokannasta. Tietovarastointi ja OLAP ovat hyvin kiinteästi toisiinsa liittyviä käsitteitä. OLAP:n yhteydessä käytetään usein hyödyksi organisaation tietovarastoja. Myös tiedon louhinta tehostuu kun louhitaan tietoa tietovarastoista operatiivisten tietokantojen sijaan. On olemassa myös tutkimusta OLAP:n ja tiedon louhinnan yhdistämisestä, minkä tarkoituksena on auttaa päätöksentekijöitä analysoimaan louhittua tietämystä tulosten visualisoinnin avulla.