Rikkaat Internet-sovellukset - Poikonen, Mikko Matias (2006)
Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2006, 33 s. Kandidaatintutkielma World Wide Webin käyttö alustana asiakas/palvelin-arkkitehtuurin mukaisten sovellusten toteutuksessa on ollut jatkuvassa kasvussa. Viimeisten vuosien aikana on noussut esille suuri määrä tekniikoita, joissa Web-sovelluksen asiakkaan puoleisen osan toteutus on saanut enemmän painoarvoa. Näillä tekniikoilla toteutuista Web-sovelluksista on alettu käyttää nimeä rikkaat Internet-sovellukset. Tässä tutkielmassa pyritään selventämään, että mitä rikkailla Internetsovelluksilla tarkoitetaan, mitkä ovat niiden vaatimukset ja mitä erilaisia lähestymistapoja niiden toteutukseen on olemassa. Tutkimus on tehty kirjallisuuskatsauksena tieteellisten artikkelien ja teosten pohjalta. Tutkimuksen tuloksena todetaan, että rikkaat Internet-sovellukset ovat Web-sovelluksia, joissa sovelluksen esityslogiikan lisäksi myös ainakin osa liiketoimintalogiikasta on toteutettu myös asiakkaan puolella. Rikkaissa Internet-sovelluksissa sovelluksen latauksen jälkeen asiakas ja palvelin kommunikoivat pääasiallisesti asynkronisesti. Käyttöliittymän toteutuksessa on käytetty korkeaa interaktiotasoa tarjoavia komponentteja. Asiakkaan puoleinen osa sovelluksesta voidaan toteuttaa joko Web-selaimen päällä toimivilla tekniikoilla tai Webtoimitusta hyödyntävillä tekniikoilla.