Ohjelmistotestaus: Testausprosessin luonti ja kehittäminen - Savolainen, Ossi (2005)
Savolainen, Ossi Johannes Ohjelmistotestaus: Testausprosessin laatiminen ja kehittäminen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2005-03-3 Tietojärjestelmätieteen Kandidaatin tutkielma Tutkielman tarkoituksena on lähestyä perinteisen testausprosessin kautta täydellisempää ja kehittyneempää testausprosessia, jossa on pyritty huomioimaan ohjelmistotestauksen laatuun, kustannuksiin ja testausaikaan vaikuttavat positiiviset tekijät. Kehittyneemmässä testausprosessissa on myös eliminoitu perinteisiä ohjelmistotestaukseen liittyviä ongelmakohtia. Tutkielmassa perinteisten testausprosessin menetelmien kautta on löydetty ohjelmistotestauksen kannalta kriittisiä osa-alueita, joihin ohjelmistotestausprosessia laadittaessa tai kehitettäessä tulisi kiinnittää huomiota. Tutkielmassa on myös pyritty keskittymään menetelmiin joilla sijoitettuun pääomaan nähden saadaan suurimmat laadulliset hyödyt. Tällaisia asioita ovat muun muassa testauksen staattisten menetelmien älykäs käyttö, testauksen riittävyyden tehokas arviointi, vaatimuksien jäljitettävyys ja testauksen mitattavuus. Testauksen laadukkuuteen, kustannuksiin ja käytettyyn aikaan vaikuttavat monet tekijät. Kaikki nämä tekijät eivät välttämättä liity ohjelmistotestauksessa käytettyihin menetelmiin. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi johtaminen, työntekijöiden motivaatio ja henkilöstön sitoutuminen. Nämä kaikki ovat testauksen onnistumisen kannalta kriittisiä tekijöitä, mutta eivät kuulu tämän tutkielman aihepiiriin. Ajan kuluessa myös prosessi kuluu ja kaipaa päivittämistä ja ylläpitämistä. Tutkielma ei kata ohjelmistotestausprosessin ylläpitoa kehittämisprosessin jälkeen.