Web-palvelut ja sen perusteknologiat - Riihola, Juha (2005)
Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2005. 40 s. Yhteentoimivuus erilaisten järjestelmien välillä on ollut heterogeenisen ohjelmistoteollisuuden yksi keskeisiä ongelmia. Web-palvelut (Web Services) - teknologia pyrkii ratkaisemaan tätä ongelmaa tarjoamalla toimittajariippumattoman menetelmän, jolla eri ohjelmointikielillä toteutetut ja eri alustoilla olevat sovellukset kykenevät keskustelemaan keskenään. XML toimii keskeisimpänä Web-palveluiden perusteknologiana. XML tarjoaa standardin, joustavan ja laajennettavan tavan kommunikointiin ja toimi avaintekijänä useiden eri tekniikoiden yhteistyössä. Itse Web-palvelu on erilaisten sovellusten yhteistoimintaan suunniteltu sovelluskomponentti, joka kommunikoi käyttämällä SOAP-protokollaa avoimien verkkoprotokollien avulla. Webpalvelu on kuvattu WSDL-kieltä käyttäen ja sen sanomarakenne on määritelty XML-skeema kielellä. Web-palvelut voidaan julkaista julkisella tai yksityisellä UDDI-rekisterillä. Web-palvelujen ympärille on kehitetty suuri joukko erilaisia käytäntöjä ja protokollia, jotka pitävät huolta palvelujen luotettavuudesta, turvallisuudesta, hallinnasta jne. Keskeisimmät protokollat ovat laajalti hyväksyttyjä ja käyttöönotettuja, mutta yhä suuri osa näistä protokollista on joko keskeneräisiä tai vasta julkaistuja. Web-palvelut ovat siis kohdanneet uusille teknologioille tyypillisesti myös paljon kritiikkiä. Kritiikki on kohdistunut pääasiassa tietoturvaan, luotettavuuteen, prosessin ja transaktion hallintaan ja suorituskykyyn.