Ketterät menetelmät - Airaksinen, Tomi (2004)
Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto, 21.5.2004. Kandidaatin tutkielma, 30 sivua. Ohjelmistokehityksessä esiintyy jännittyneisyyttä laadun, kustannusten ja ajan välillä. Kustannustehokkaan ja laadukkaan järjestelmän toimittaminen nykypäivän (constrained) aika teennäisille markkinoille on vaikea tehtävä. Monet perinteiset ohjelmistoprosessit ovat huippuunsa raskaita dokumentaation ja kankeiden kontrollimekanismien vuoksi, tehden vaikeaksi soveltaa niitä erilaisiin ohjelmistoprojekteihin. Uudet ohjelmistokehitysmenetelmät, ketterät menetelmät, ovat tekemässä tuloaan ohjelmistoteollisuuteen. Nämä menetelmät esiteltiin vuoden 2001 alussa ketterän allianssin manifestin muodossa. Ketterän allianssin manifesti koostuu neljästä arvosta ja kahdestatoista periaatteesta, jotka kuvaavat tarkoin kaikille ketterille menetelmille yhteisen ideologisen taustan. Ketterät menetelmät keskittyvät mieluummin ohjelmistokoodiin kuin dokumentaatioon. Niitä kutsutaan ketteriksi koska, toisin kuin perinteiset ohjelmistoprosessit, ne ovat mukautumiskykyisiä muuttuviin ympäristötekijöihin ja asiakasvaatimuksiin, eivätkä kankeita liikkeissään. Ensiksi tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella ketterän allianssin manifestia ja sen kautta johtaa ydinasioita ja ominaisuuksia, jotka ovat yhteisiä erilaisille ketterille menetelmille. Tätä kautta pyritään luomaan kuvaus sille mitä termillä ketterä tarkoitetaan ja mikä tekee ohjelmistokehitysmetodista ketterän. Toiseksi tarkoituksena on käydä läpi olemassa olevia menetelmiä ja tarkastelemalla mitä ominaisuuksia niillä on ja millaisiin projekteihin ne ovat soveliaita. Menetelmät (Extreme Programming (vrt. XP), Scrum ja Crystal metodologiaperhe) esitellään käymällä läpi rakenne, jossa tarkastellaan menetelmän prosessia, rooleja ja vastuita, ja käytäntöjä.