Nessus : Tietoturvan tarkastamisohjelmisto - Hartikainen, Jussi (2004)
Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2004. 22 s. Kandidaatintutkielma Tässä tutkielmassa tarkastellaan Nessus ohjelman toimintaa. Nessus on GPL (general public licence) lisenssin alla julkaistu vapaan lähdekoodin ohjelma. Nessuksen pääsuunnittelija on Renaud Deraison. Nessus projekti pyrkii tarjoamaan internet-yhteisölle ilmaisen, tehokkaan, ajan tasalla pysyvän ja helposti käytettävän tietoturvaskannerin. Tietoturvaskanneri on ohjelmisto joka tarkastaa annetun verkko-osoiteavaruuden ja selvittää onko kohteeseen mahdollista tehdä tietomurto (ihmisen tai ohjelman, kuten madon, toimesta) tai käyttää sitä muuten vääriin tarkoituksiin. [1] Internetistä on saatavilla ilmaisia erillisiä verkon tutkimistyökaluja, mutta tarvetta on ohjelmalle joka automatisoi tietoturvan tarkastamista ja tekee sen helpommaksi käyttäjille. Aiheen käsittely perustuu yleisen toiminnallisuuden kuvaamiseen ja ohjelman mahdollisiin käyttötarkoituksiin käyttäen olemassa olevia lähteitä. Tutkielman keskeisenä tuloksena on havainnollinen esitys Nessus ohjelman toiminnalle. Johtopäätös on, että myös ilmainen tietoturvaskanneri voi olla käytännöllinen.