Olioperustainen ohjelmistokehitys : määrittelyn, suunnittelun ja toteutuksen väliset suhteet - Haikonen, Juhani (2004)
Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto 2004 25 s. Kandidaatintutkielma Olioperustaisuus on eräs tärkeä lähestymistapa ohjelmistotuotantoon. Olioperustaisuus on niin sanottu olioparadigma, jossa reaalimaailman katsotaan koostuvan olioista. Olioperustaisesta ohjelmistokehityksestä voidaan tunnistaa ja luokitella toisistaan erotettavia vaiheita. Tässä tutkielmassa perehdytään olioperustaisen ohjelmistokehityksen kolmeen keskeiseen vaiheeseen: oliomäärittelyyn, oliosuunnitteluun ja olio-ohjelmointiin. Vaikka kyseisten vaiheiden lisäksi ohjelmistokehityksen prosessista on tunnistettavissa myös muita vaiheita, ei niitä nähdä yleisesti edellä mainittuja vaiheita tärkeämmiksi. Määrittely-, suunnittelu- ja ohjelmointivaiheessa otetaan eniten kantaa rakennettavien ohjelmien oliopiirteisiin. Tutkielmassa keskitytään erityisesti näiden kolmen vaiheen välisiin suhteisiin ja suhteiden erityisominaisuuksiin. Tutkielman tärkeimpänä tehtävänä on tuoda lukijalle tietoa siitä, missä laajuudessa edeltävien vaiheiden tulokset voidaan hyväksikäyttää seuraavissa vaiheissa eli miten vaiheet ovat integroituneet toisiinsa.