Hoitoprosessin ohjauksen kehittäminen - Vuorenmaa, Ari (2005)
Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2005 47 s. Tietojärjestelmätieteen kandidaatti tutkielma Tutkimuksen aiheena on päivystysleikkauspotilaan hoitoprosessin ohjauksen kehittäminen. Tavoitteena on selvittää hoitoprosessin ohjaukseen vaikuttavat tekijät. Tutkimuksessa tarkastellaan hoitoprosessin ohjauksen kehittämiseen liittyviä haasteita. Tutkimuksen pääkäsitteet prosessi, tieto, informaatio, hiljainen tieto sekä päätöksenteko ja hoitotyö muodostavat rungon käsite-analyyttiselle teoria osuudelle. Uuden näkökulman käsitteistöön tuo informaation ja hiljaisen tiedon yläkäsitteeksi määritelty tietoaineiston käsite. Hoitoprosessi on yksilöllinen tapahtumien ketju jota ohjataan päätöksien avulla. Päätöksien perustana tulee olla koko tietoaineisto. Hoitoprosessin ohjaukseen liittyvään päätöksentekoon vaikuttavat informaation luotettavuus ja reaaliaikaisuus. Hoitoprosessin ohjausta voidaan tehostaa lisäämällä suunnitelmallisuutta sekä hyödyntämällä tehokkaammin tietotekniikan kehityksen mukanaan tuomaa langattomuutta.