Jääkiekkoilijoiden maksimaalisen luistelunopeuden ja anaerobisen kestävyyden ennustaminen H/M -suhteen avulla - Toivola, Mika (2008)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää voidaanko Hoffman –refleksin ja M –aallon välisen suhteen (H/M –suhteen) avulla ennustaa jääkiekkoilijoiden maksimaalista luistelunopeutta (Vmax) ja anaerobista kestävyyttä (Vanak). Kestävyyspainotteinen harjoittelu voi kasvattaa hitaiden motoristen yksikköjen kokoa ja vastaavasti voimaharjoittelun on todettu lisäävän nopeiden motoristen yksikköjen määrää. Tutkimuksen koehenkilöinä oli 16 miespuolista jääkiekkoilijaa, joista 8 oli SM –Liigatason pelaajaa ja 8 B –juniori-ikäistä pelaajaa. Jokaiselta koehenkilöltä mitattiin maksimaalinen luistelunopeus ja anaerobinen kestävyys jäällä luistellen. Lisäksi mitattiin antropometria ja voimaominaisuudet. Koehenkilöiltä mitattiin nilkka ergometrissä maksimaalinen M –aalto ja H –refleksi. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että maksimaalisen luistelunopeuden (Vmax) ja H/M –suhteen välillä on ennustettavuutta, korrelaatio on melkein merkitsevä 0,461 p.<0.05, tämä tulos on yllättävä. Hyppytestien ja maksimaalisen luistelunopeuden (Vmax) välillä on selvä yhteys. Suurin korrelaatio oli maksimaalisen luistelunopeuden (Vmax) ja hypyllä ilman lisäkuormaa (0kg) välillä, 0,712 p.<0.01, tulos on merkitsevä. Samoin melkein merkitsevät korrelaatiot olivat maksimaalisen luistelunopeuden (Vmax) ja hyppyjen 20kg ja 40kg lisäkuorman välillä: 0,594 p.<0.05 ja 0,469 p.<0.05, tulokset ovat melkein merkitseviä. Voiman (F) ja anaerobinen kestävyys (Vanak) välillä mitattiin negatiivinen korrelaatio (-0,424 p.<0.05). Nykypäivän jääkiekkoilijoilla korostetaankin yhä enenevässä määrin luisteluvoiman (luistelun anaerobinen nopeus) merkitystä. Oikeaoppisella harjoittelulla fyysisesti ja teknisesti voidaan varmasti vielä parantaa pelaajien luisteluominaisuuksia. Tämä tutkimus omalta osaltaan korostaa / todistaa luistelutekniikan merkitystä, varsinkin maksimaalisella nopeudella luisteltaessa. Taloudellinen ja tehokas luistelutekniikka parantaa pelaajan maksimaalista luistelunopeutta ja anaerobisen luistelun kapasiteettia.