60 tunnin valvomisen vaikutukset hermolihasjärjestelmän toimintaan - Oksanen, Hermanni (2006)
Valvomisen on aikaisemmissa tutkimuksissa osoitettu vaikuttavan suorituskykyä heikentävästi mm. oppimiseen, tarkkuuteen ja mielialaan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää 60 tunnin valvomisen vaikutuksia hermolihasjärjestelmän toimintaan. Koehenkilöinä toimi 20 maanpuolustuskorkeakoulun kadettia. Tutkimuksessa mitattiin reaktioaikaa, tasapainoa ja tarkkuusliikettä. Mittaukset suoritettiin esikuntatyyppisen harjoituksen yhteydessä. Valvominen ei näyttänyt vaikuttavan merkittävästi hermolihasjärjestelmän suorituskykyyn. Ainoastaan tasapainotestissä tulokset heikkenivät hieman, ei tilastollista merkitsevyyttä. Reaktioajoissa ja tarkkuusliikkeessä ei tapahtunut muutosta tai ne paranivat. Joidenkin muuttujien osalta parannukset olivat jopa tilastollisesti merkitseviä. Reaktioajoissa ja Tarkkuusliikkeen nopeudessa oli havaittavissa myös aamuiltaero siten, että tulokset olivat parempia illalla kuin aamulla. Koska koehenkilöt eivät saaneet harjoitella suorituksia ennen varsinaisia mittauksia, voisi yksi syy tulosten parantumisella olla oppiminen. Koehenkilöiden välinen kova keskinäinen kilpailu ja motivaatio saattoivat myös osaltaan vaikuttaa siihen, että valvomisen vaikutukset jäivät heikoiksi.