Korkeushyppääjien suorituskyky ja kehon koostumus harjoitus- ja kilpailukaudella - Haapasaari, Anita (2006)
Anita Haapasaari. 2006. Korkeushyppääjien kehon koostumus ja suorituskyky harjoitus- ja kilpailukaudella. Valmennus- ja testausopin kandidaatintutkielma. Jyväskylän yliopisto, liikuntabiologian laitos. 33 sivua. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kehon koostumuksessa ja suorituskyvyssä tapahtuvia muutoksia suomalaisilla korkeushyppääjillä. Koehenkilöinä oli kolme mieskorkeushyppääjää, joiden jokaisen tuloksia tarkasteltiin yksittäin. Mittaukset tehtiin kilpailuun valmistavalla, kilpailu- ja peruskuntokaudella. Seurattavia muuttujia olivat paino, rasvaprosentti, eri vertikaalihypyt ja juoksunopeus. Myös hyppääjien somatotyyppi määritettiin. Kahdella kolmesta hyppääjästä paino oli pienin kilpailukaudella. Kaikkien koehenkilöiden rasvaprosentti oli pienin peruskuntokaudella. Somatotyyppi oli mesomorfinen ektomorfi. Kevennys- ja staattisessa hypyssä parhaimmat tulokset saavutettiin kilpailu- ja peruskuntokaudella. Voima-nopeus -käyrissä ja pudotushyppytuloksissa ei havaittu kaikille hyppääjille yhteisiä muutoksia. Kahdella kolmesta hyppääjästä juoksunopeus oli parempi peruskuntokaudella kuin kilpailuun valmistavalla kaudella. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että korkeushyppääjien kehon koostumuksessa ja suorituskyvyssä on eroja eri harjoituskausilla, mutta muutokset ovat pieniä ja jossain määrin urheilijakohtaisia.