Tarkkaavaisuuden säätely soudun olympialuokkien 2000 metrin kilpailun aikana - Hiltunen, Ilona (2006)
Hiltunen, Ilona 2006. Tarkkaavaisuuden säätely soudun olympialuokkien 2000 metrin kilpailun aikana. Kandidaatin tutkielma. Liikuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto, 83 s. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten huipputason soutajien tarkkaavaisuuden suuntaamista ja säätelyä onnistuneen kilpailusuorituksen aikana. Lisäksi pyrittiin selvittämään, onko soutajien kilpailunaikaisesta tarkkaavaisuuden säätelystä löydettävissä sellaisia lainalaisuuksia, jotka auttaisivat soudun psyykkisen valmennuksen suunnittelussa. Tutkimuksessa kartoitettiin soutajien psykofysiologista tilaa sekä ennen kilpailua että kilpailun aikana. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kyselylomaketta, johon vastasi seitsemän suomalaista kansainvälisen tason soutajaa. Kilpailuun valmistautuminen oli yksilöllisesti vaihtelevaa. Yleisintä oli kilpailusuunnitelmaan sekä oman elimistön tuntemuksiin keskittyminen ennen kilpailua. Kilpailun aikana soutajat säätelivät tarkkaavaisuuttaan sujuvasti tilanteen mukaan. Olennaisinta oli kokonaistilanteen hahmottaminen, minkä vuoksi omaan suoritukseen keskittymisen lisäksi soutajat käyttivät runsaasti ulkoista tarkkaavaisuuden suuntaa etenkin kilpailun alkuvaiheessa. Vaikka kilpailuun valmistautuminen ja kilpailunaikainen toiminta olivat osittain yksilöllisiä, on tämän tutkimuksen avulla mahdollista hahmottaa asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota psyykkisen valmentautumisen suunnittelussa soutukilpailua varten. Tämän tutkimuksen perusteella soutajan psyykkisessä valmennuksessa tulisi kiinnittää huomiota muun muassa seuraaviin asioihin: rentoutuminen ennen kilpailua, vireystason nosto lämmittelyn aikana, kokonaistilanteen hahmottamisen ja hallinnan harjoittelu kilpailunomaisissa tilanteissa, oman suorituksen arviointi sekä oman valmistautumistavan saattaminen tukijoukkojen tietoisuuteen.