Millaisia säästö- ja ansaintamahdollisuuksia digitaalinen musiikin verkkojakelu tarjoaa kotimaisille musiikin esittäjille? - Hokkanen, Matti (2007)
Tämä tutkielma käsittelee digitaalisen musiikin verkkojakelun vaikutuksia kotimaisiin esittäjiin. Tutkielma jaetaan kolmeen osioon: ensimmäisessä käydään läpi musiikin esittäjien pääasiallisia tulonlähteitä, toisessa erilaisia verkkojakelumalleja, ja viimeisessä kappaleessa tarkastellaan millaisia vaikutuksia verkkojakelulla on kotimaisiin esittäjiin. Kotimaisille esittäjille esitystulot ovat äänitetuotannosta kertyviä tuloja merkittävästi suuremmat. Musiikin verkkojakelu tarjoaa tuntemattomille kotimaisille esittäjille entistä paremmat mahdollisuudet saada huomiota myös Suomen rajojen ulkopuolella. Verkkojakelun avulla julkaistavan materiaalin julkaisukustannukset ovat melko pienet, joten esittäjät eivät enää välttämättä tarvitse levy-yhtiötä saattaakseen musiikkiaan yleisön kuultavaksi. Tutkielman tuloksena on kotimaisten musiikkiartistien tulevaisuuden näkymiä tarkasteleva kirjallisuuskatsaus, joka esittelee verkkojakelumalleja ja artistien tulevaisuuden näkymiä.