Sisällön varmentaminen XML-dokumenteissa - Leskinen, Jukka (2007)
Kirjallisuuskatsauksena toteutetun kandidaatintutkielmani aihealueena on sisällönvarmentaminen XML-dokumenteissa. XML-dokumentin sisällönvarmentamisella pyritään turvaamaan dokumenttien käyttö- ja lukuoikeudet. Tutkielmassani käydään läpi sisällönvarmentamista siihen soveltuvien tekniikoiden näkökulmasta. Rakenteiset dokumentit asettavat sisällön varmentamiselle omat vaatimuksensa, koska ne sisältävät informaation lisäksi myös dokumentin rakenteen. XML-dokumentti on esimerkki rakenteisesta dokumentista ja se vaatii sisältönsä varmentamiseen XML-kielen mukaisen varmennustekniikan. Sisällönvarmentaminen tapahtuu pääasiassa World Wide Web Consortium (W3C) organisaation kehittämillä tekniikoilla, joiden yhtäaikaisella käytöllä saadaan varmentamisen kannalta luotua tietoturvaltaan paras mahdollinen XML-dokumentti. Tutkielmassa tarkempi huomio kiinnittyy XML Signature tekniikkaan, joka tarkastelee sisällönvarmentamista digitaalisen allekirjoittamisen avulla. XML Signature tekniikka käyttää hyväkseen lukuisia muita W3C:n suosituksia, jotka vaikuttavat tekniikan toimivuuteen ja nostavat esille mahdollisia kehitystyön kohteita tulevaisuudessa. Tutkielma tarjoaa yleiskatsauksen myös siihen kuinka käsiteltäviä varmennustekniikoita voidaan soveltaa käytäntöön esimerkiksi elektronista kaupankäyntiä koskevan tiedon varmentamiseen.